вторник, 13 май 2014 г.


Как да си направим естествен пробиотик



Реджувелак (Rejuvelac) е безалкохолна ферментирала течност , направена от покълнали зърна. Тъй като е ферментирал , реджувелака съдържа полезни бактерии и активни ензими  и по този начин подобрявя храносмилането на храните.

Нутриентите в реджувелака са тяхната най-проста форма - аминокиселини и прости захари, правейки тяхното усвояване лесно дори и за хора със слаба храносмилателна система .
Реджувелака съдържа целият набор от B-витамини, способстващ да успокоява и регенерира нервните клетки.



Как да си направим реджувелак:

1. Започнете с една чаена чаша меки пшеничени зърна. За това можете да използвате ръж, киноа, елда, или други зърнени храни. От пшеница, ръж и киноа се прави най-добрия реджувелак. 


2. Накиснете зърно в продължение на 24 часа. Водата се отлива и се изплаква два до три пъти на ден, докато се появят малки кълнове. 

3. Преместете покълналото зърно в голям буркан. Добавете 4 чаши вода и оставете да престои за 2-3 дни. 

4. Ще забележите, че водата ще се размъти и ще започне формирането на малки мехурчета. 

5. Получаната напитка ще е със свеж вкус с нотка на лимон. Съхранявайте в затворен стъклен съд в хладилника. Можете да използвате повторно пшеничните кълнове за направата на втора партида. Това ще ви отнеме само един ден.

Ето и едно видео с участието на д-р Ан Вигмор, която подробно обяснява защо и как да си приготвим реджувелак:  https://www.youtube.com/watch?v=vs3FaCpHAxE

1 коментар:

  1. Много полезна статия, не е сложно за приготвяне и имаш абсолютна сигурност, че е чисто и без добавки.

    ОтговорИзтриване