неделя, 8 юни 2014 г.

Митът за мюслито


Обогатено с ядки, пресни или сушени плодове, с овес или спелта
Кой микс е здравословен и кой би трабвало да бъде избягван?
Мюслито е много предпочитана сутрешна или междинна закуска. То осигурява въглехидрати, витамини, минерали и фибри. Не е толкова лесно да се намери здравословна зърнена култура. По рафтовете на супермаркетите има все повече готови миксове, съдържащи освен здравословни овесени ядки скрити калорийни бомби, които не винаги са лесни за разпознаване. Кое може да се сметне за здравословно мюсли и кое не?

Виско захарно съдържание

В повечето зърнени закуски бива добавяна захар. Основният проблем при нейния прием е, че вдига много бързо нивото на кръвната захар и след това го оставя да спадне също толкова бързо, което ще ви накара да изпитате скоро чувство на глад. Например средно 100г плодово мюсли съдържа 36г захар, което се равнява на 12 бучки захар. Спонтанното усещане за глад е предпрограмирано. Разумно е да обръщате внимание на етикетите. В днешно време всеки знае, че захарта трябва да се избягва. Хранителната промишленост е измислила трик как да прикрива захарното съдържание в готовите продукти. Основното, което трябва да знаете като потребител е, че в съставките завършващи на –оза се крие захар. Например, декстроза, глюкоза, фруктоза, захароза, но също и зад имена като глюкозо фруктозен сироп, ечемичен малц или малтодекстрин е скрито съдържание на захар. В общия случай опаковката оказва  точно колко захар се съдържа в 100 грама.

Твърде много мазнини

Друг проблем е високото съдържание на мазнини. Всички хрупкави мюслита биват изпичани с олио, за да се слепят и да придобият хрупкав вкус. Тъкмо в крънч мюслито се съдържа много мазнина. Така погледнато всички видове хрупкави мюслита без съдържание на ядки и семена съдържат много мазнини.

Полезни ли са лайт-мюслитата

За онези, които искат да си спестят консумацията на захар и мазнини се появяват все повече опаковки по рафтовете на магазините. Съществуват продукти с 30% по-малко захар и с 30% по-малко мазнини, основно при шоколадовите и хрупкавите мюслита. Здравни експерти решават да направят преглед на три вида мюсли – нормално шоколадово мюсли(406 kcal/100 грама), шоколадово мюсли с 30% по-ниско захарно съдържание(398  kcal/100 грама) и шоколадово мюсли с 30% по-ниско съдържание на мазнини(409 kcal/100 грама). Оказва се, че стойностите са почти идентични. В общия случай при продуктите с намалено съдържание на мазнини, захарното съдържание е завишено, така че в такъв случай не можете да спестите калории.
Основната съставка на мюслито са овесените ядки. Те съдържат много въглехидрати, протеини , ненаситени мастни киселини , диетични фибри , витамини , цинк , желязо и калций. Също така се предлагат и зърнени закуски от ечемик , ръж или лимец. Важното е да са в  пълнозърнест  вариант. Само тогава ще са включени също така ценните вещества , съдържащи се във външния слой на зърното и зародиша. При преработените зърнени закуски липсва обвивката на зърното , както и витамините и фибрите.
Друга често срещана съставка  са ядките и семената. Въпреки че ядките са богати на калории, те ще ви държат сити за дълго време и са богати на белтъчини, калий, желязо и ненаситени мастни киселини.
За много хора плодовете са задължителна добавка към мюслито. Тук възниква въпросът дали да бъдат пресни или сушени? След сушенето, плодовете продължават да съдържат ценни минерали като калий, фосфор и витамини. Витамин С се губи по време на сушене. Някой производители добавят допълнително захар към сушените плодове. Един поглед върху списъка на съставките помага, там се отбелязва когато сушените плодове са захаросани. Например стафидите имат особено високо захарно съдържание и са четири пъти по-калорични от естествения продукт-гроздето.

Големина на порцията

Някои производители посочват на опаковката малки порции например 40г мюсли и 60мл обезмаслено мляко. Това са около 3-4 супени лъжици мюсли. Така изчислен калорийният прием е нисък и потребителят бива заблуден, защото тази порция е нереалистична. Може да се въздържите от мюслито като прибавите 3 до 5 лъжици от него и да наблегнете на бедни на калории добавки като кисело мляко, обезмаслено прясно мляко, кварк и пресни плодове, за предпочитане с ниско съдържание на захар като грозде, ягоди, малини, ябълки или цитрусови плодове.

В крайна сметка човек отслабва когато разходът на енергия е по-висок отколкото енергията, доставяна чрез храната. Здравословното мюсли може да ви помогне при загубата на тегло.

За предпочитане приготвяйте сами своето мюсли

Можете да си набавите отделните съставки и да ги смесите по свой вкус. Не излиза по-скъпо, а и така със сигурност ще знете какво точно се съдържа във вашата закуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар