Как да си направим естествен пробиотик
Реджувелак (Rejuvelac) е
безалкохолна ферментирала течност , направена от покълнали зърна. Тъй като е
ферментирал , реджувелака съдържа полезни бактерии и активни ензими и по този начин подобрявя храносмилането на
храните.
Нутриентите в реджувелака са тяхната най-проста форма - аминокиселини и прости захари, правейки тяхното усвояване лесно дори и за хора със слаба храносмилателна система .
Реджувелака съдържа целият набор от B-витамини, способстващ да успокоява и регенерира нервните клетки.
Как да си направим реджувелак:
1. Започнете с една чаена чаша меки пшеничени зърна. За това можете да използвате ръж, киноа, елда, или други зърнени храни. От пшеница, ръж и киноа се прави най-добрия реджувелак.
2. Накиснете зърно в продължение на 24 часа. Водата се отлива и се изплаква два до три пъти на ден, докато се появят малки кълнове.
3. Преместете покълналото зърно в голям буркан. Добавете 4 чаши вода и оставете да престои за 2-3 дни.
4. Ще забележите, че водата ще се размъти и ще започне формирането на малки мехурчета.
5. Получаната напитка ще е със свеж вкус с нотка на лимон. Съхранявайте в затворен стъклен съд в хладилника. Можете да използвате повторно пшеничните кълнове за направата на втора партида. Това ще ви отнеме само един ден.
Ето и едно видео с участието на д-р Ан Вигмор, която подробно обяснява защо и как да си приготвим реджувелак: https://www.youtube.com/watch?v=vs3FaCpHAxE

Много полезна статия, не е сложно за приготвяне и имаш абсолютна сигурност, че е чисто и без добавки.
ОтговорИзтриване