неделя, 15 декември 2013 г.

Добро ли е млякото за тялото?


Убеждението, че млякото изгражда силни кости, вкоренено в нашето общество се базира на митове, насърчавани от млечната промишленост. Калцият е само един от многото минерали, от които тялото се нуждае за изграждането на здрави и силни кости. Калцият от млякото не се усвоява от тялото и практически по-скоро причинява остеопороза, отколкото да я предотвратява.
Изследване, публикувано наскоро http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1769138 анализира връзката между консумацията на мляко в тийнейджърските години и риска от фрактура на бедрената кост в напреднала възраст . В проучването са участвали над 96 000 мъже и жени в продължение на 22 години, при което е установено, че консумацията на повече мляко в тинейджърските им години не е била свързана с по-нисък риск от фрактура на костите им като възрастни, а дори повишава този риск според  изследването.
Млечната индустрия през последните 50 години полага големи усилия да убеждава хората, че ежедневната консумация на пастьоризирани млечни продукти като мляко, сирене и кашкавал увеличава бионаличните нива на калций.  Процесът на пастьоризация дава като продукт само калциев карбонат, който е абсолютно невъзможно да бъде абсорбиран от клетките без хелатиращ агент. Онова, което прави тялото е да изтегли калция от костите и други тъкани , за да се буферира калциев карбонат в кръвта. Този процес всъщност причинява остеопороза.
Няма съмнение, че необработеното мляко съдържа усвоима форма на калций. Все още съществуват различни мнения относно биологичната ефективност на суровото мляко и тази на калциевите соли и калция, съдържан в някой зеленчуци.
Пастьоризираното мляко и млечни продукти съдържат прекалено малко магнезий, необходим в съответното съотношение за абсорбцията на калций. Минималното съотношение на калций към магнезий би трябвало да е 2:1, за предпочитане дори 1:1, при млякото това съотношение е 10:1. Съответно дори и да приемете 1200 мг млечни продукти, вие бихте били в състояние да усвоите максимум едва 1/3 от калция в тях.
Близо 99% от калция в организма се съдържа в скелетната структура, осигурявайки нейната здравина. Приема на пастьоризирани млечни продукти води до понижено усвояване на калций и скелета в случая служи като резерв да покрие липсващия калций. В дългосрочен план използването на този скелетен калций за посрещането на дневните нужди от калций може да доведе до остеопороза. От ранно детство консумираме пастьоризирани млечни продукти и затова в последно време се наблюдава такъв висок процент на страдащи от остеопороза.

Начини за изграждане на здрави кости

Яжте храни, богати на калций. Зелените листни зеленчуци като кейл, броколи и спанак са добри доставчици на калций, също така и семената на сусама и чиата могат да служат като алтернативен богат източник на този минерал. Сушените плодове най-вече грозде и смокини също биха ви снабдили с лесноусвоим калций. Препоръчителна е и консумацията на храни, съдържащи сяра като лук и чесън.
Подбирайте храните. Опитвайте се да не ядете пълнозърнести храни и храни богати на калций едновременно. Фитиновата киселина, съдържаща се в пълнозърнестите продукти се свързва с калция и предотвратява пълното му усвояване. Храни със съдържание на оксалова и фитинова киселина като сладки картофи, боб, целина, цвекло, спанак могат да попречат на абсорбцията на калций когато едновременно с тях се консумират храни богати на калций.
Избягвайте причините за отделянето на минерали. За препоръчване е да не се консумират храни, съдържащи фосфати като например безалкохолните напитки. Фосфора кара тялото да отделя калций. Ограничавайте консумацията или избягвайте приема на високопротеинови храни . Те водят до повишена киселинност в организма, която най-често се неутрализира чрез отделянето на калций.  Поради същата причина е препоръчително да ограничавате и консумацията на кофеин. Пушачите имат по-ниска костна плътност, а злоупотребата с алкохол също би могла да доведе до това, че да не усвоявате оптимално нутриентите, поети чрез храната.
Излагайте се по-често на слънчева светлина, което ще доведе до синтез на по-голямо количество витамин Д. Витамин Д улеснява абсорбцията на калций. Въпреки че известно количество се съдържа в мазните риби, нашият основен източник остава ефекта на слънчевата светлина върху кожата ни.  Смята се, че половината от нас имат дефицит на витамин Д, защото не прекарват много време навън или когато се излагаме на пряка слънчева светлина, нанасяме слънцезащитен крем. Важно е да се излагаме на слънце в периода между месеците май и септември, за да запълним депата на витамин Д в организма. Доказано е, че само по 10 минути на ден, прекарани на слънчева светлина, която огрява лицето и ръцете, може да снижи риска от фрактури на кастите с една трета.
Избягвайте медикаменти, които блокират киселините. Този род медикаменти могат да попречат на усвояването на калций през стомашните стени. Стомашните киселини разграждат храната по време на храносмилането в организма и позволяват абсорбцията на хранителните вещества. Медикаменти, предназначени да инхибират отделянето на стомашна киселина или да намалят отделяното количество киселина в стомаха могат да имат негативен ефект върху усвояването на калция.
Движете се. Колкото повече време прекарваме изправени на крака, толкова по-малко счупвания бихме имали в напреднала възраст казва проф. Даун Скелтън. Подходящи упражнения за здрави кости са клякане, скачане на въже, аеробика, танци и бързо ходене.
Ценна информация относно консумацията на мляко и млечни продукти можете да прочетете и на сайта на земя на заем: http://www.zemianazaem.com/archives/65 

Няма коментари:

Публикуване на коментар