Хлябът е основен хранителен елемент в нашата цивилизация. Белият хляб представлява бърз въглехидрат. В 100г бял хляб се съдържат около 280 калории, 56г въглехидрати, 9г протеини и 1,5г мазнини. Ето и някои причини да започнете да предпочитате пълнозърнести продукти:
Хибридно получена пшеница
Пшеницата в днешно време не може да се смята за здравословна храна. Дори и да е екологично чиста или пълнозърнеста, добиваното зърно е твърде хибридно. То съдържа голямо количество глутамин, което дразни стените на чревния тракт и съдържа много по-малко витамини и минерали в сравнение с добиваното през предходните векове. Пшеницата в миналото е била адекватна храна и в днешно време се използва за направата на множество брашна и от нея се произвеждат много хранителни продукти, също така се използва и като сгъстител.
Беден на фибри, витамини и минерали
При белия хляб най-добрата част от зърното е отстранена и се използва за фураж. Пълнозърнестата пшеница е за предпочитане, защото съдържа фибри, витамини и минерали. Белият хляб е приготвен от рафинирани зърна, които са отделени от зародиша си и от външния слой трици. Отстраняването на триците и зародиша прави зърната гладки и вкусни, но премахва повечето фибри, витамини от групата Б, витамин Е, минерали и изключително полезните за здравето фитохимикали.
Резултатът е един продукт с почти никакво съдържание на целулоза, витамини и минерали, който в крайна сметка е нищо повече от нишесте, с високо съдържание на калории и без хранителни вещества.
Прекомерно съдържание на сол
Белият хляб съдържа голямо количество сол. Средното съдържание на сол се изчислява на 19г на кг хляб. Една франзела 250г съдържа 4,7г сол, което почти отговаря на максималната дневна дажба сол, която се препоръчва - 5г на ден. Основният източник на натрий сред възрастното население е именно хляба.
Въпреки че към безсолният диетичен хляб не се добавя сол, той съдържа 0,2 до 2,2г натриев хлорид на килограм.
Прекалено сладък
Белият хляб не съдържа бавноразградими захари, вместо това е изграден от бързо разграждащи се въглехидрати и има висок гликемичен индекс, което провокира голямо освобождаване на инсулин и води до хипогликемични реакции.
Гликемичният индекс показва ефекта на храната върху кръвната захар. Максималният гликемичен индекс на чистата глюкоза е 100, а на белият хляб около 70. Нишестето, изграждащо белия хляб не е нищо повече от свързани молекули глюкоза. Това причинява явно повишаване на кръвната захар, което се отразява на панкреаса и причинява инсулинов шок, с риск от развитие на бъдеща инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
Високо съдържание на глутен
Днешната пшеница, резултат на хибридни процеси, е селектирана заради високото си съдържание на глутен. Глутенът е смесица от протеини. Колкото повече глутен се съдържа в брашното, толкова повече хляба втасва и става по-еластичен и бухнал. По-пухкавият хляб изглежда по-добре и следователно се продава повече.
Проблемът е, че храносмилателната система на много хора не понася количеството глутен, съдържащо се в хляба. Непоносимостта към глутен може да предизвика умора, болки в корема, диария, гастроезофагеална рефлуксна болест, ставни проблеми, екзема и дори неврологични заболявания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар