От щандовете на супермаркетите клиентът бива
залян от безкрайни съобщения, които
целят да доведат до избора на точно определен продукт, а не на позиционираният
в съседство. Това са фрази, графики или символи, които потвърждават, внушават
или подсказват, че споменатата храна има специфични свойства, които спомагат при
отслабване, намаляне на холестерола или заздравяване на костите. Това са така наречените здравни или
хранителни изисквания. Етикетът на храните е основното средство за комуникация
между производителят и крайния потребител. Това ни позволява да направим избора
си относно даден продукт по съзнателен и информиран начин. Въпреки това,
липсата на информираност относно храненето, заедно с не много обяснителните и
понякога двусмислени съобщения, води до
покупката на храни, насърчавани от „здравословните обещания“ на опаковката.
Определени формулировки, които могат да бъдат видени върху опаковките „нисък
холестерол", "без мазнини", "леки", "100%
натурални" или "богат източник на фибри" могат да бъдат използвани само
ако храната е в съответствие с изискванията, установени от агенцията за
безопасност на храните и храненето. По принцип здравните изисквания са
съобразени със закона. Те не могат да бъдат считани за измама, а по-скоро бихме
могли да погледнем на тяхното използване като стратегии за оптимизиране на
продажбите. Тези фрази много пъти се
отнасят до едно хранително вещество например мазнини или захар, и в крайна
сметка може да се окаже, че храната не е толкова здравословна, колкото
изглежда.
Ниско съдържание на мазнини, лайт, без
мазнини, без захар, без добавен, с ниско съдържание на, диетичен, са само част от термините, покриващи
много пакетирани стоки, конкуриращи се
за спечелването на вниманието на потребителя и водещи до тоталното му
объркване. Големият въпрос е какво всъщност означават всички тези термини. Те
варират между различните продукти и различни марки от същия продукт. Това е
основен проблем според неотдавнашен доклад на потребителите. Маркетинговите
планове на тези продукти са развити така, че да мислите, че те доставят онова,
от което се нуждаете. Не във всеки случай
диетичната храна е подходяща за потребителите. Дори формулировката „добър за
вас“ е относителна и зависи от вашето здравно състояние и от целите ви. Би могло
да означава например балансирани, натурални храни или помагащи за отслабване,
или диета с ниско съдържание на натрий и холестерол. Нискомаслен, намалено
съдържание на мазнини, нискокалоричен, без добавен – със сигурност тези етикети са
страхотна маркетингова стратегия, но всичко е относително. По-долу са описани
някой термини, използвани при диетичните храни и техните значения, които не
винаги са съвместими.
Без
добавен:
Продуктът все още може да съдържа голяма част
от веществото, което не е добавено – например захар или сол в естествен вид,
но просто не е добавено повече от него. Например кленовия сироп или мармалад
могат да бъдат обозначени с „без добавена захар“, те са съставени от различни
по вид захари, но не е добавена обработена тръстикова захар. Така че това е
може би причина да изберете тази пред друга марка, с много добавена захар, така
получавате повече от онова, което искате да си купите (кленов сироп или
мармалад), а не един буркан със захар с аромат на кленов сироп или ягода. Тези
продукти може да са по-натурални, но това не е оправдание да се консумира много от тях, защото те все още
съдържат много калории. Трябва грижливо да четете хранителния състав за да
знаете какво точно си купувате. „Без добавен“ не винаги означава без или дори с
ниско съдържание.
Лайт:
Повечето от потребителите считат това
обозначение за двусмислено, подвеждащо, объркващо или направо за измамно и то не без основание.
Предполага се, че в лайт продуктите съдържат малко калории или са с ниска
енергийна стойност – постигано обикновено чрез намаляване на мазнини, захар или
алкохол, но може да означава и светъл на цвят, с рядка консистенция или отслабен
привкус. Примери за подобни приложения са – лайт зехтин или консервирани
плодове в лайт сос – нито едно от двете не е отнесено до съдържанието на
мазнини или захар. Единственият начин да разберем е – да прочетем етикета. Една
марка сладолед лайт може да има повече мазнини отколкото друга с ниско
съдържание на мазнини.
Преди години беше разпространено схващането, че храненето със
храни с ниско съдържание на мазнини автоматично води до отслабване. Много хора все още са с
впечатлението, че ключът към загубата на ненужните килограми е диета, с ниско
съдържание на мазнини, затова и продължават да купуват колкото се може повече обезмаслени
продукти. Мазнините съдържат повече калории от протеините и въглехидратите, ето
защо храните с високо съдържание на мазнини са по-калорични. Един грам мазнини
съдържа 9 ккал докато захарите и протеините само 4 ккал. В днешно време можете да намерите обезмаслена
версия на повечето продукти, дори и на такива, за които мислите, че би трябвало
да съдържат мазнини като например бисквити, салатен дресинг или чипс.
Обезмаслените храни не винаги водят до загуба
на тегло.След по-внимателен прочит на гърба на опаковката на обезмаслени
продукти се оказва, че в повечето случаи мазнините са заместени с натрий,
тръстикова захар или въглехидрати. За да може храната без мазнини да запази
своя вкус, то трябва съставките й да бъдат заменени с нещо, което да й даде вкус
и да запази своята консистенция. Например обезмасленият чипс на „Прингълс“
съдържа олестра, която представлява синтезиран мастен заместител, който не може
да бъде метаболизиран от ензимите и бактериите в организма и следователно не
може да бъде абсорбиран и усвоен. Поради това всички продукти, съдържащи
олестра трябва да слагат на етикетите си предупреждение за съдържанието на
олестра, което може да предизвика спазми в корема и разстройство.
Млечни
продукти:
Обезмаслените млечни продукти се получават, когато
посредством сепаратор се отстрани цялата мазнина от млякото. Те не съдържат
никакви добавени съставки и всъщност са по-добри за вас отколкото
пълномаслените или ниско съдържание на мазнини млечни продукти, тъй като те
съдържат по-малко калории и мазнини. Въпреки, че те нямат толкова добър вкус,
обезмаслените млечни продукти действително могат да ви помогнат да отслабнете.
Всъщност телата ни се нуждаят от определено
количество мазнини, за да се чувстват удовлетворени. Когато консумирате
продукти с ниско съдържание на мазнини, тялото ви не може да почувства това
удовлетворение, което в крайна сметка може да ви накара да ядете повече, за да задоволите този апетит. Въпреки, че е по-препоръчително да избягвате
обработените храни, ако сте избрали да ги консумирате, то по-добре изберете
пълномасленият вариант като ограничите приеманото количество. По този начин ще
избегнете приема на добавена захар и химикали, съдържащи се в обезмаслените
продукти. Онова, което има значение за предотвратяване на напълняване или
отслабване, всъщност са броят калории, които биват приемани чрез храната, а не
дали те биват съставени от мазнини. Храните с високо съдържание на мазнини, ще
са по-калорични, но ако наистина искате да отслабнете, то диетата ви трябва да
изобилства от плодове, зеленчуци, постно месо, месни алтернативи, нискомаслени
млечни продукти и пълнозърнести храни. Повечето от тези храни са с ниско
съдържание на мазнини. Въпреки това не забравяйте да консумирате и мазнини. За
препоръчване е да изберете здравословни източници на мазнини като например:
зехтин, кокосово масло, тахан, авокадо, ядки и семена.
Добър съвет е като отидете в супермаркета да
си купувате свежа и по-малко обработена храна и преди да бъдете привлечени от
обещанията на пакетираните продукти, погледнете внимателно какви съставки
съдържа и се заинтересувайте дали те са по вкуса ви или не. Да бъдеш добре
информиран е от основно значение при рационалната покупка на храна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар