понеделник, 12 ноември 2012 г.

Алтернативно хранене 


Концепцията на алтернативното хранене се базира върху това, че с лекота бихме могли да заменим едни хранителни продукти с други.

Съществува цяла една система - тази на хранителната индустрия, обвързана с множество пр-кампании, които целенасочено да карат хората да не осъзнават последиците, до които води употребата на дадени храни. Марита Фолборн и Влад Джорджеску в тяхната книга "Лъжата за киселото мляко" обобщават принципите на модерната хранителна индустрия. Те описват всички машинации, с които си служи тя. Много от потребителите забравят, че сами носят отговорността за собственото си здраве.
Тук ще изброя основните видове хранителни вещества и техните свойства да се трансформират. Много е важно да осъзнаем, че веществата в организма ни са в непрестанно взаимодействие и реагират помежду си.
За основни хранителни вещества се считат въглехидратите, мазнините и белтъчините. Освен тях съществуват и групите на микроелементите и витамините, също така и вторичните растителни вещества. Към групата на основните хранителни вещества спада и водата.
Съществуват заменими и незаменими хранителни вещества. Незаменимите хранителни вещества не се синтезират от организма или се образуват в много малки количества. Към тях спадат белтъчините, определени мастни киселини, витамините, минералите и водата. За заменими хранителни вещества се считат мазнините и въглехидратите. Приемът на незаменими вещества чрез храната е основополагащ, защото човешкият организъм не е в състояние да ги произвежда. От друга страна ограниченият прием на заменими вещества може да доведе до дисбаланс, при който организма изразходва запас от едни вещества за образуването на други, нарушавайки обменните процеси в тялото.
Въглехидратите са необходими за нормалният обмен на белтъчините и мазнините. Захарите имат свойството да се трансформират в мазнини и да се натрупват в организма под формата на мастни депа, при положение че биват приемани в големи количества.
Мазнините ( липидите ) активно участват в обменните процеси и са основна част от състава на клетките и хормоните. Някой витамини ( А,Д и Е ) са мастноразтворими и за тяхното усвояване са необходими липиди. Организмът е в състояние да синтезира мазнини при наличието на въглехидрати и белтъчини. Съществуват "видими" мазнини ( масло, олио, маргарин) и "скрити", които се съдържат в състава на различни продукти.
Клетките, тъканите и органите се изграждат от белтъчини. Това превръща белтъчините в жизнено необходими вещества. Докато въглехидратите могат да се синтезират от мазнини и обратното, то белтъчините са абсолютно незаменими в един човешки организъм. За да има баланс в обмена на веществата, с храната трябва да се приемат достатъчно белтъчини.




Няма коментари:

Публикуване на коментар