сряда, 14 ноември 2012 г.

14 ноември е световният ден за борба с диабета. Той е хронично заболяване, от което в световен мащаб страдат около 360 милиона души. За да се предпазим от неговото появяване е нужно да осъзнаем по какъв начин захарта може да се превърне в наш враг.
Въглехидратите или още наречени захариди са основна част от хранителния рацион и осигуряват 55-60% от неговата енергетична стойност. Това ги превръща в основен енергиен източник за човешкия организъм. Въглехидратите биват прости и сложни, усвоими и неусвоими. От простите въглехидрати с най-голяма важност са тези от типа на монозахаридите ( глюкоза и фруктоза ) и дизахаридите ( лактоза и  гaлактоза ). Към сложните захари ( полизахаридите ) спадат скорбялата, целулозата и пектините. Във всеки случай е препоръчително чрез храната да се приемат сложни и бавно усвоими въглехидрати, които способстват за едно бавно и плавно покачване на нивото на кръвната захар, от друга страна рязкото покачване на кръвната захар при приема на прости захари се отразява зле на организма и с времето може да доведе дори до захарен диабет.
Захарната индустрия с годините се е превърнала в "сделка за милиони". Захарната индустрия гарантира оборот от милиарди в световен мащаб. Немската статистика доказва, че се сладкарската индустрия произвежда тонове сладкарски стоки, за които немските граждани изхарчват милиарди евро. Фактът, че много от солените продукти съдържат захар не е за пропускане. Следващият път когато посегнете към опаковка бейк ролс или снакс, обърнете внимание на данните от опаковката. Сладоледът и полуфабрикатите също са големи захароносители.
Сделките със захарните стоки се отразяват добре и на износа. Навсякъде захарните изделия, сладоледът, дребните сладки, какаовите и шоколадовите изделия са високо ценени.
Заедно с всякакъв род сладки неща един човек поема определени количества подсладени напитки, сладолед, консерви, домашно приготвени сладкиши итн. Това автоматично довежда до по-голямо потребление на захар на глава от населението. Доказано е, че във времена на криза, хората несъзнателно посягат към сладките изкушения, които повишават нивото на хормона серотонин, който е и хормона на щастието. Съответно консумацията на захар ни прави и щастливи.
Доказано е обаче, че прекомерната консумация на захар прави децата хиперактивни, а също така може да доведе до затлъстяване и опасност от ранно развитие на диабет мелитус. Едно дете в начална възраст не би трябвало да приема повече от 25г захар дневно. Тази доза се равнява на 2 супени лъжици. Лошата новина е, че тази доза се надхвърля многократно дори и от съставяните от специалисти препоръчителни менюта.
Това доказва, че законовите мерки, които оказват влияние върху културата на хранене или въвеждат определен вид ограничения в рекламата, не са най-правилното решение и не се стремят да предпазят обществото!

Няма коментари:

Публикуване на коментар